Hvordan flyver man termik

Indlæg er snuppet fra Modelflyvning.dk Forum herfra: http://www.modelflyveforum.dk/viewtopic.php?f=88&t=101898&p=515156#p515156 og skreevet af vores formand Peter Bruel.Et lidt nyere medlem af klubben spørger ofte hvad jeg gør når jeg flyver termik, lidt a la: "Hvad så du?", "er du i løft?", "hvorfor stikker du nu af til højre?", "kan du få svæveren hjem derfra?" og nogle gange helt enkelt: "Hvad gør du???"!Tjah - hvad f.... gør jeg? Det umiddelbare svar er "Aner det ikke - det er ubevidst!", men der jo heller ikke helt korrekt.... Her kommer en liste af punkter i mit forsøg på at "bevidstliggøre"/"verbalisere" hvad der (måske) går gennem knolden på en termikpilot. Der er intet originalt over det (tyvstjålet fra forskellige artikler og videoer i tidernes morgen og jeg har ikke engang gidet at prøve at finde kilderne) og listen er med garanti hverken 100% korrekt i alle situationer endsige dækkende. Blot et forsøg på give lidt inspiration til det givne medlem og andre aspirerende termikpiloter.Jeg vil bede alle termikpiloter med har interesse i emnet, og som har noget konstruktivt at bidrage med, at give deres besyv/erfaringer/kritik med. Jeg har fortalt klubmedlemmet, at i sidste ende er termikflyvning en erfaringssag - som så meget andet i livet - dvs noget han selv må optræne...
  1. Hav - om muligt - en plan inden du starter ("Hvor skal vi hen, du?"), men tag først endelig stilling lige før starten! ("adaptiv planlægning"). Nogle gange er man 100% i vildrede (life sucks!) - OK, så må man starte uden en plan, men lad det være undtagelsen (Eller vente til du får en plan!)
  2. Begynd at gå efter skytegn når du er over ca. 250 skumbananer. Husk at termikbobler driver med vinden (ligger skævt i luften set fra siden) og derfor skal man typisk ikke ligge lige under en skys centrum men længere fremme i vindsiden
  3. Begynd at gå efter jordtegn når du under ca. 150 skumbananer: Fugle (primært rovfugle og måger, som ikke basker samt svaler). Læg mærke til vindskift (såvel styrke som retning - godt med blottede arme istedet for at bruge synet, som primært bør være på fuglen) både lokalt og lidt længere væk (og optræn din korttidshukommelse til at besvare spørgsmål a la "hvordan blæste træet derovre for to minutter siden?". Væn dig til at registrere temperaturen, typisk via kinderne - brug dig selv som en lokal vejrstation!
  4. Nogle har glæde af at bruge en lille vimpel/"streamer" på senderen (i passende synsvidde) så man nemt kan se den observerede vind
  5. Termikkens retning? Lær at trække to vindhastigheder (V, en vektor) fra hinanden i hovedet! V_observeret = V_isobar + V_termik => V_termik = V_observeret - V_isobar (google "third vector thermal"). Hvis det blæser meget (V_isobar stor ift såvel V_termik) er der relativt små ændringer i såvel styrke som retninger i V_observeret - men de er der og du skal reagere hurtigt som en ninja for at kunne udnytte dem!
  6. Lad være med flyve gennem samme dårlige/halv-dårlige to eller flere gange! Husk luften er et "lufthav" i bevægelse - det er ikke positionen ift jorden som er vigtig, men positionen ift til netop det bevægende lufthav. Lær at fornemme dette lufthav
  7. Lad være med kurve hvis du ikke sikker på god luft - kurver øger flyets synkhastighed (jo mere, jo værre). Vi kurver kun for at kunne blive i den gode luft. Nogle gange kan man fx lave S-sving hvis man kan ramme til løftbælte (eller bælte af "feeder'ere" til boblen) eller evt pine svæveren i termikfasen indtil man registrerer at løftet er væk (og så med at få lidt fart i slæden og videre!) M.a.o.: Flyv dynamisk (varier din fart) og lad for guds skyld være med altid at pine svæveren tæt på stallgrænsen ud fra en misforstået tanke om "altid at flyve med mindst synk"
  8. KISS mht til din opsætning. 8+ faser fx gør dig sikkert blot forvirret - det vigtigste er som ved bolighandler "beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed" (at svæveren er i god luft)!
  9. "Start lavt, flyv højt!" Joe Wurts' motto - sagt ifm træning til konkurrencer. Morale: Det er evnen til "low saves" som viser pilotens klasse. Termikken i lav højde er betragtelig svævere at snuppe end i højere højder (er svagere, mindre sammenhængde og ofte iblandet turbulens)
  10. Varierer din krængningsvinkel ("bank"). Typisk kun ca. 20-25grd over når du er over ca. 200 skumbananer, tæt ved jorden skal man ofte op på små 45grd (i sjældne tilfælde helt op på næsten 60grd!)
  11. Flyv "koordineret" - lad være med at lade til dit sideror ("venstrepinden") sove! Kurven indledes med side- og krængeror og holdes med side- og højderor (kræng er gerne i neutral eller endda lidt/noget modsat ved lav dihedral). "Skal" du endelig sideglide, er det dog bedre at sideglide lidt ud af i kurven (næsen pegende væk fra kurvens centrum) end pegende ind mod kurvens centrum (pga den indre vingens dårlige Re-tal og højere indfaldsvinkel -> risiko for tipstall). Husk at over 45grd bytter sideror og højde "roller"! (Når jeg banker 60grd er mit siderorsudslag reduceret men mit højdeudslag er tæt på i bund.)
  12. Centrering: Juster dine kurver, og gør det hurtigt og resolut, hvis du ikke har helt fat men kan "fornemme" er du er tæt på god luft. En af de danske DLG toppiloter flyver i trekanter, for at finde "kernen" (af løftet), jeg flyver nogle gange i 8-taller og dropper så den del af 8-tallet hvor løftet synes dårligst. Der er mange måder - find din! (Dog koster det energi at skifte rotationsretning - sjældent et stort problem med små svævere, mere ved store tunge svævere.)
  13. Got lift? Opdrift ses typisk ved at svæveren synker mindre (eller decideret stiger) og i det mindste bliver "livlig" i både tipperne og halen. Hvis fx højre vinge løfter sig så overvej at dreje modsat (indled en højrekurve). Læg også mærke til om din start var højere end vanligt
  14. Synk ses typisk ved at svæveren føles "dvask" på rorene og hænger lidt med halen. Læg også mærke til om din start var lavere end vanligt
  15. Måske kan et variometer være en hjælp, hvis man vitterlig er i tvivl om man er i god luft (jeg har dog ingen erfaring hermed)? (Men husk at vario'en vist nok har ca. et sekunds forsinkelse.)
  16. Styre meget eller lidt? Et tricky spørgsmål... "For meget" laver unødig modstand og ødelægger din mulighed for at fornemme luften gennem flyet ("var det luften eller var det mig?"). Omvendt: Du skal jo placere flyet der hvor luften er bedst! Og: Det ofte kan man faktisk via styringen - bla indledningen af en kurve - "føle" om luften er god (farten synes at øges lidt mere end vanligt og man fornemmer god en ror-respons). Et billede på at kunne fornemme luften gennem flyet kommer fra en af de danske DLG-toppiloter, som taler om at "have en snor i flyet" - yes, Sir!
  17. Vær ikke bange for eksperimentere med forskellige opsætninger af dit fly (rorudslag, CG, ballast, evt expo eller D/R, hjælpende mixes etc) og din sender etc (nogle er til korte/stramme pinde, andre til lange/slappe pinde, nogle til to-finger-styring, andre til tommelstyring - smag og behag!)
  18. Enhver idiot kan fange een (1) boble! Kunsten er at kunne fange bobler igen og igen og igen og... Et slag på taskerne herfra er, at man er i en termikboble i et sted mellem 5 og 10 minutter (set via en højdelogger). Dvs en tur på en time typisk skal resultere i minimum seks "opsamlinger"
  19. "Der er altid termik!" - jaaa... Men nogle gange er den 10 kraftigere end andre! Og nogle dage meget snæver andre dage mere langstrakt -> det er ikke altid samme flyvestil man skal bruge. Man skal lære at skyde sig ind på hvad der virker den påg. dag (om overhoved noget...) At termikflyve i 3m/s middelvind er et helt andet game end i 6m/s middelvind - i sidstnævnte skal man virkelig være skarp!
  20. Flyv sammen med gode piloter og gerne forskellige sådanne - man ser ofte variationer i stilen. Overvej at gå til konkurrencer, ikke nødvendigvis for at flyve - ofte lærer man mere af at observere de dygtige gutter! I al fald ser man at det faktisk kan lade sig gøre at flyve måske 20min i hårdt vejr. Hvad gør de? Hvad gør de ikke?
  21. Accepter at man ikke blive den nye Joe Wurts efter 1 eller 2 sæsonner! JW flyver (fløj?) - efter sigende næsten hver dag og har gjort det i maaaange år... Men sæt dig selv nogle fornuftige mål, fx at forøge dine max-tider med 10min (20, 30, 40, 50, 60, ... minutter). Og hey - glem ikke at nyde naturen 
  22. Jeg havde stor glæde af at kunne "se" min flyvning på min PC via højdedata fra en højdelogger (RAM3) da jeg startede. Blev bla chokeret over, at jeg kunne se, at jeg tabte ca. 1/3 af mine bobler -> fik mig til at stramme ballerne sammen mht termikcentrering. Der er få ting jeg afskyr mere i dag end at miste en boble (sjusk af værste skuffe)